Markoja d.o.o. aktivirala 5G bazne stanice u tri hrvatske županije

Autor: sara
event 30.08.2023.
Foto: Markoja

Postavljanje i puštanje u rad 5G baznih stanica od strane tvrtke Markoja predstavlja značajan korak prema digitalnom napretku Hrvatske. Ovim potezom će ne samo poboljšati korisničko iskustvo, već i potaknuti inovacije i ekonomski razvoj u zemlji.

Napredak tehnologije nezaustavljivo se širi i utječe na svakodnevni život ljudi diljem svijeta. Jedna od najnovijih inovacija u telekomunikacijskom sektoru upravo je uvođenje pete generacije mobilnih mreža.

5G mreža omogućava nevjerojatno brze prijenose podataka, što će transformirati način na koji komuniciramo, radimo i zabavljamo se te način na koji će gospodarski segment koncipirati i prenijeti u praksu svoj način poslovanja i proizvodne procese.

Markoja je prepoznala potrebu za bržom i pouzdanijom mrežom niske latencije koja je u mogućnosti podržati rastuće potrebe modernog društva kao i zahtjeve industrije 4.0. U tom kontekstu je u sklopu dražbe za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog (RF) spektra u frekvencijskom pojasu 3600 MHz zakupila iste na području devet županija u Republici Hrvatskoj.

Sukladno uvjetima izdanih koncesija, tvrtka Markoja instalirala je i pustila u rad 5G bazne stanice u Zagrebačkoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Osim što će korisnicima omogućiti bolje iskustvo u korištenju mobilnih uređaja, ove bazne stanice otvaraju vrata brojnim poslovnim prilikama. Različite industrije, poput zdravstva, logistike i proizvodnje, moći će iskoristiti brzu i pouzdanu mrežu pete generacije kako bi unaprijedile svoje usluge i procese. Osim toga, za razliku od optičkih mreža, postavljanje 5G baznih stanica ima znatno brže vrijeme za stavljanje na tržište (time to market ili TTM) – unutar nekoliko dana naspram dugogodišnjeg uvođenja optike.

Lansiranjem 5G baznih stanica, Markoja d.o.o. potvrđuje svoju predanost inovacijama i unapređenju digitalne infrastrukture u Hrvatskoj. Tvrtka planira i dalje raditi na proširenju 5G pokrivenosti te implementaciji privatnih 5G mreža za potrebe industrije i poslovnih korisnika, a sve kako bi omogućila pristup najnovijoj tehnologiji i digitalnim mogućnostima budućnosti u županijama u kojima ima dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra.