Markoja postala strateški investitor u Ecotelligent radi unaprjeđenja održivih telekomunikacijskih rješenja

Autor: sara
event 02.07.2024.
Foto: 2020/ content agency

Markoja d.o.o. i Ecotelligent Oy sa zadovoljstvom najavljuju značajnu prekretnicu.

Hrvatska i finska tvrtka sklopile su obvezujući ugovor o preuzimanju 30-postotnog udjela u Ecotelligentu od strane Markoje. Ovo je ulaganje veliki poticaj za Ecotelligent, omogućujući im da unaprijede svoje održive inovacije na tržištu telekomunikacijske infrastrukture i prošire tržišni doseg za obje tvrtke.

Osnovan 2017. u Finskoj, Ecotelligent Ltd razvija, prodaje i gradi pasivnu telekomunikacijsku infrastrukturu temeljenu na proizvodu izrađenom od inženjerskog drva (EWP), te je posvećen dodavanju obnovljivih drvenih elemenata u komunikacijske tornjeve. Tvrtka je dobila sredstva za razvoj iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizon 2020, kao prva tvrtka koja pruža antenske nosače i infrastrukturu s neutralnim i niskim udjelom ugljika – od planiranja i dizajna do proizvodnje i montaže. Njihovi su se tornjevi pokazali kao značajan korak u tranziciji prema održivijoj gradnji, integrirajući komunalne prostore s lokalnim okolišem.

Markoja d.o.o. vodeći je hrvatski pružatelj mrežnih i infrastrukturnih rješenja za fiksne i mobilne komunikacije s velikom bazom korisnika, uključujući nacionalne telekom operatore kao i druga privatna i državna poduzeća. U svojih 30 godina poslovanja tvrtka se također etablirala kao vodeći hrvatski integrator sustava za industrijsku instrumentaciju i automatizaciju te se otad upustila u 5G i TowerCo poslovanje, osiguravajući RF (5G) pokrivenost u frekvencijskom pojasu 3600 MHz na regionalnoj razini u devet hrvatskih županija od 2023. godine, a aktivno i radi na razvoju tržišta privatnih 5G mreža za različite industrijske vertikale i pametne zajednice.

Kao jedini distributer Ecotelligent tornjeva u Hrvatskoj i regiji, Markoja je već postavila prva dva telekomunikacijska stupa drvene strukture u državi (tzv. Ecopoli), od samo četiri u svijetu.

„Vođen našim vrijednostima ‘5E’, Markoja ima za cilj stvoriti mrežu ekološki prihvatljive, ekonomične, energetski učinkovite i estetski privlačne telekomunikacijske infrastrukture etičke proizvodnje, s fokusom na područja s slabom mrežnom pokrivenošću kao i turistička odredišta”, izjavio je Boris Markoja, osnivač i direktor tvrtke Markoja d.o.o. „Ponosni smo što možemo najaviti ovo partnerstvo s tvrtkom Ecotelligent, čija se misija savršeno uklapa u našu ideologiju, te osigurati resurse i stručnost potrebnu za ubrzavanje našeg zajedničkog rasta i inovacija u području održive tehnologije.”

Gyöngyi Mátray, izvršna direktorica Ecotelligenta, dodala je: „Želim iskoristiti ovu priliku da zahvalim našim prvim korisnicima u Europi što vjeruju u Ecotelligent i koriste naše jedinstvene proizvode. Osim toga, želim odati priznanje napornom radu i predanosti naših osnivača tijekom proteklih godina. Naša postignuća dokaz su zajedničkog truda i uvjerena sam da ćemo s Markojom dosegnuti još veće visine. Cilj nam je uvjeriti nove klijente da je odabir bio-baziranih opcija među ostalim strukturama telekomunikacijskih tornjeva i moguć i vrlo povoljan. Također želim izraziti toplu dobrodošlicu ekipi Markoja. Uzbuđeni smo što ćemo blisko surađivati ​​s vama i zajedničkim snagama raditi na unaprijeđenju naših zajedničkih ciljeva.”

Ecotelligentova predanost isporuci visokokvalitetnih, ekološki prihvatljivih proizvoda na tržištu telekomunikacijske infrastrukture ostaje nepokolebljiva. Uz Markojinu podršku, sada su u dobroj poziciji da prošire ponudu proizvoda, uđu na nova tržišta i ojačaju svoju konkurentsku prednost. Ovo partnerstvo usmjereno je na održivost, inovacije i zadovoljstvo korisnika.