LOVRAN, 21.-22. OŽUJKA 2024.

Tvrtka Markoja predstavila svoja rješenja na 16. konferenciji SIGG

Autor: sara
event 22.03.2024.
Foto: Markoja d.o.o.

Hotel Excelsior u Lovranu bio je 21. i 22. ožujka domaćin godišnje konferencije „Civilna zaštita i sigurnost gradova” (SIGG) u organizaciji časopisa Zaštita, pod pokroviteljstvom Općine Lovran, Primorsko-goranske županije te Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.

U fokusu konferencije bile su teme povezane s izazovima lokalne i nacionalne sigurnosti, smanjenjem rizika od katastrofa te kriznim upravljanjem prilikom prirodnih katastrofa poput požara, poplava i potresa. Dobili smo i uvid u nove projekte i tehnologije za sigurnije gradove i zajednice, s posebnim osvrtom na Smart City projekte, videonadzor, prometne sustave, komunikacije, cyber sigurnost i slična područja

Dvodnevna konferencija ove je godine ugostila više od 150 uglednih stručnjaka za urbanu sigurnost te civilnu i privatnu zaštitu.

Konferenciju su otvorili Marijan Vundać, predsjednik Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Bojan Simonič, načelnik Općine Lovran.

Marijan Vundać, predsjednik Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa

Ostali sudionici uključivali su predstavnike domaćih i stranih privatnih tvrtki – Brombul, Eccos inženjering, GDi, King ICT, Končar Digital, Markoja, Radio-Moto, Lynx Security, Securitas Hrvatska, Sokol Security, Tehnet, Dahua Technology (Kina) i JaP-Jacina (Češka) – ali i državnih institucija kao što su Fakultet političkih znanosti, HGSS, Hrvatske vode, Institut za sigurnosne politike,  Ravnateljstvo civilne zaštite RH, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i mnogi drugi.

Markoja d.o.o. sudjelovala je na konferenciji treću godinu zaredom te predstavila neka od svojih inovativnih rješenja iz područja monitoringa kritičnih infrastruktura, komunikacija i drugih tehnologija; poput Sentinem IIoT web platforme, Bubbler sustava za mjerenje razine vode i MESH iAQ monitora kvalitete zraka u zatvorenim prostorima.

Voditelji projekata Kristijan Špehar i Valentino Vuglovečki (Markoja d.o.o., Automatizacija i energetika)

Kristijan Špehar, voditelj projekata u našem Odjelu automatizacije i energetike, održao je izlaganje na temu „Monitoring površinskih i podzemnih voda i kritične infrastrukture“, naglasivši procesnu instrumentaciju koju tvrtka koristi za mjerenje razine, kvalitete i protoka vode – posebno za primjenu u hidroenergetici te vodoopskrbi i odvodnji – kao i specijalizirana mjerenja tehničkih promatranja objekata od nacionalne važnosti (brana, akumulacija, mostova, nasipa, tunela i dr.).

Kristijan Špehar, voditelj projekata, Markoja d.o.o.

Osim toga, bilo je govora o industrijskoj procesnoj automatizaciji, za koju Markoja ima stručnjake za elektrotehničko projektiranje, izvođenje i puštanje u rad, izradu upravljačkih i razvodnih ormara, PLC programiranje, dizajn HMI i SCADA sučelja te uspostavu nadzorno-upravljačkih sustava (NUS) na nekoliko lokacija u Primorsko-goranskoj županiji.

Časopis Zaštita već 16 godina održava konferenciju SIGG, koja se bavi pitanjima urbane sigurnosti, upravljanja krizama, civilne zaštite i uporabe novih tehnologija za sigurnije gradove i lokalne zajednice.