5G treninzi za sve

NAKON GODINA IMPLEMENTACIJE TELEKOMUNIKACIJSKIH MREŽA,  DOVODIMO I EDUKACIJE O 5G TEHNOLOGIJAMA

 

S obzirom na sve jači društveni i gospodarski značaj uvođenja 5G tehnologije, tvrtka Markoja u suradnji s inozemnim partnerom 5G WorldPro donosi detaljne, ali opet jasne i demistificirajuće online treninge za sve koje zanima što nam donosi mobilna budućnost.

Za početak, treba pojasniti što je to 5G i zašto prethodne mobilne tehnologije nisu bile toliko javno eksponirane i izazivale širi medijski interes. Razlozi su, zasigurno, ekonomske prirode.

Naime, predviđanja analitičara pokazuju kako će do 2035. godine prodaja proizvoda i usluga povezanih s uvođenjem 5G tehnologije dosegnuti čak 13,2 bilijuna dolara te generirati  više od 22,3 milijuna novih radnih mjesta u cijelom svijetu.

5g-infographic-full-size

5G U UŽEM I ŠIREM SMISLU

 U užem smislu 5G predstavlja novu generaciju mobilne tehnologije, evoluciju trenutno najraširenije 4G tehnologije. U širem smislu, 5G predstavlja set bežičnih tehnologija dizajniranih tako da podrže postojeće, ali i buduće dosad nepostojeće primjene. Također, predstavlja revolucionarnu promjenu u dizajnu, ne samo mobilnih mreža nego i svih ostalih mrežnih elemenata mobilnog ekosustava, po prvi puta efikasno pružajući „end-end“ garanciju kvalitete usluge na svim razinama, često spominjanu kao „network slice“.

Jedan od odgovora na pitanje što donosi 5G mogao bi biti – u početku stare usluge na bolji način. Potom postaje podloga novim tehnologijama kao što su: AR, VR, AI, dronovi, Computer Vision, autonomna vožnja, pametni gradovi, automatizirana proizvodnja i slično. Kombinacije navedenih tehnologija omogućit će kreativnim pojedincima razvoj novih ideja, otvoriti mnoga nova radna mjesta te pokrenuti cijele nove pametne industrije, s informacijom kao najjačom valutom. U zadnjoj fazi implementacije 5G standarda očekuje se prodor industrijske primjene 5G-a, sigurne, responzivne, brze i pouzdane mreže koja će svojim konceptom „network slicea“ i harmoniziranim radom baznih stanica i velikog broja uređaja na malom prostoru, transformirati proizvodnju logistiku, poljoprivredu i ostale industrijske vertikale koje su u velikoj mjeri ostale gotovo neokrznute dosadašnjom digitalizacijom i primjenom mobilnih mreža u svom osnovnom poslovanju. Sve bi to trebalo biti moguće realizirati sa značajno manjim inkrementalnim troškom izgradnje i upravljanja u odnosu na troškove postojećih mobilnih mreža koje će zasigurno biti u upotrebi još neko vrijeme.

5g transformacija Markoja treninzi

5G TRENINZI

5G tehnologija je u svijetu još u ranoj fazi komercijalnog uvođenja, dok se u Hrvatskoj očekuje 2021. godine, nakon što državni regulator HAKOM dodijeli frekvencijski pojas namijenjen za mobilne komunikacije nove generacije – 5G.

Kako bi tvrtke i pojedince pripremili za budućnost telekomunikacija, kroz 5G trening module osiguravamo osnovna i napredna znanja o 5G tehnologiji te njenom očekivanom utjecaju, kako na tehnološkoj razini, tako i na društvo u cjelini. U modulima 5G treninga istražujemo koncept, funkcioniranje, implementaciju i monetizaciju 5G tehnologije. Također, cjelovito sagledavamo ulogu 5G-a na tehnološkom i poslovnom planu i što to znači za pružatelje komunikacijskih usluga (CSP) te same industrije.

5G_worldpro_Markoja_LI

Fokusirana i detaljna predavanja renomiranih stručnjaka s profesionalnim iskustvom donose najnovija dostignuća 5G tehnologije i pojašnjavaju termine poput 5G New Radio, Network-Slicing, IoT LPWA mreže, kao i 5G primjena: eMBB, URLLC, mMTC,  „Massive Mimo“ tehnologija, „Standalone“ vs. „Non-standalone“ arhitektura. Ovi 5G treninzi nude razvoj kompetencija neophodnih u poslovima  budućnosti te uz certifikate tvrtkama i pojedincima otvaraju mogućnosti povećanja primanja i unapređenje konkurentnost na tržištu. Treninzi su namijenjeni inženjerima i tehničkim savjetnicima u telekomunikacijskim i srodnim industrijama, direktorima i predsjednicima uprava, višem i srednjem managementu, marketinškim i prodajnim stručnjacima, te općenito poduzećima čije je kvaliteta poslovanje na neki način uvjetovana mogućnostima mobilnih mreža. Nadalje, korisne informacije će pronaći i poslovni savjetnici, administratori, predstavnici javne i lokalne samouprave, zaposleni na EU projektima, obrazovni djelatnici, pa čak i studenti viših godina fakulteta.

 

Markoja d.o.o.

Osnovana 1994. godine, tvrtka Markoja d.o.o. kontinuirano širi portfelj rješenja i usluga nudeći složena
komunikacijska rješenja uz integraciju naprednih tehnologija, prateći razvoj tržišta i potrebe korisnika.
Tvrtka je organizirana u četiri odjela: Odjel mrežne infrastrukture i mjerne opreme, Odjel radiofrekvencijske
opreme i rješenja, Odjel automatizacije i energetike i Odjel servisa.